LIFT 52


Det tidiga 50-talet luktar brylcrème, Palmolive och Vademecum. De unga männen (sådan var man från det man konfirmerades) är välkammade, välrakade och propra, på väg att kliva i sina fäders stärkta skjortor och galoscher. De unga kvinnorna äppelkäcka och kyska i jumper och rutiga byxor, eller eleganta frasande vida kjolar. Ungdomen för dagen lyssnar på jazz (swing och dixie) och det är ännu några år kvar till rockmusikens genombrott och motbokens avskaffande.

Samtidigt tar bilismen fart på allvar. Bensinen är tokbillig, men bilarna fortfarande mycket dyra. De som vill uppleva något slags frihet köper motorcykel (lättviktare) eller ger sig ut i världen med hjälp av tummen. Tusentals ungdomar översvämmar Europa. De kommer från England, Amerika och Australien. Det är segermakternas barn som nu är ute och ser sig om i den värld deras fäder befriat. Med på köpet följer de  neutrala; Sverige och Schweiz. Det är billigt att lifta i Europa. Folk är välvilliga och generösa. Och det är billigt att leva. Vinet kostar ingenting och med lite bröd, ost och frukt klarar man sig länge.

I början av maj 1952 ger sig Göran (min far) ut på sin andra Europa-lift. Tack vare sina nyförvärvade språkkunskaper (se ”Cykelfärden som blev en lift – 51”) tar han en något försenad student. Sedan börjar vuxenlivet på allvar. Han är just fyllda 20 år och ska rycka in i det militära. Men han har en månad på sig tills det är dags och redan den 9 maj ger han sig ut på vägarna igen, med studentmössan på huvudet och ryggsäck på ryggen. Målet är franska Rivieran där han hoppas träffa Sylvie, som han mötte under förra sommarens lift. Av hans dagbok framgår att hon skickat ett brev med ett fotografi från Colloiure, till honom. Kanske i hopp om att de ska kunna träffas igen. Göran liftar på vinst och förlust till den lilla franska byn alldeles intill Spanska gränsen och träffar ungdomar med andra idéal och idéer om vad livet ska gå ut på.

LIFT 52 utgår från den dagbok min far förde under resan och fotografier han tog med sin Rolleiflex-kamera. Serien har formgivits med veckotidningen SE som inspiration.

Läs serien här: LIFT 52

LIFT 52 är en del av projektet New Ways of Making Comics.