Vad är samtida serier?

Vad är samtida serier? Inom konsten är åtskillnaden mellan t ex modernism och samtidskonst självklar. Men hur ser det ut i seriekonsten? Just denna fråga tar vi upp på kursen Serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola.

I den första delkursen får studenterna själva välja en stor del av den litteratur som ska studeras. Nämligen serier. Eftersom fokus är på samtiden och den svenska marknaden (och produktionen) drar vi en gräns vid år 2000 och har som krav att serierna som väljs, antingen ska vara producerade för den Svenska marknaden (originalserier eller översatta), eller av i Sverige bosatta serieskapare. Årets studenter har nu gjort sina val och vi kan därför redovisa ett jämförande resultat.

Högst på listan 2011 var Knaak (Warcraft-manga), Martin Kellerman, Nina Hemmingsson och Åsa Ekström, tätt följda av Kim W: Andersson och Liv Strömqvist.
2012 intogs topplaceringarna av Peter Bergting, Kirkman (Walking Dead), Lise Myhre och Liv Strömqvist, tätt följda av Kim W. Andersson, Sara Granér. Tony och Maria Cronstam och Martin Kellerman.

Efter att ha gjort sina val, får studenterna skriva korta recensioner och en essä, där de reflekterar över frågan: Vad är samtida serier? Därefter får de ge sitt eget förslag i form av en åtta sidor lång serie.

Läs mer om kursen här: Serieteckning och Visuellt berättande 

Previous post:

Next post: