Kooperatören – det andra kapitlet

signe-holm

Min farmor Signe växte upp på söder i Stockholm. Söder var fattigt på den tiden och när Signes far gick bort i förtid fick hon, hennes syster Anna-Lisa och deras mor Katharina tränga ihop sig i en liten lägenhet på Bondegatan. Detta var inte något min farmor någonsin pratade om. Istället berättade hon stolt om när hon och Anna-Lisa  shinglade håret ( d v s klippte sig kort på 20-talsmanér) och nämnde i förbifarten att hon arbetat åt Kooperativa Förbundet, som maskinskriverska och stenograf, innan hon gifte sig.

Signe var intelligent, kapabel och framåt, kom från en gammal lotssläkt och var inte rädd för att ta i eller säga ifrån. Men som för henne och andra yrkesarbetande kvinnor på den tiden, upphörde karriären då hon gifte sig. Det var den tidens norm. Allt annat hade varit otänkbart.

I och med detta projekt har jag fått en bild av vad hon faktiskt gjorde, först på det då nybildade korrespondensinstitut Brevskolan och därefter som en av den handfull kooperatörer som var med och startade upp verksamheten på KF:s skola Vår gård i Saltsjöbaden i mitten på 20-talet. Jag tänker att om hon fått chansen, skulle hon nog gärna fortsatt arbeta och att hennes inflytande över Kooperationen, genom min farfar nog inte ska underskattas.

 

koop_2_cover

Ladda ner andra kapitlet HÄR: Kooperatören_kapitel_2

Kooperatören: En serie i sex delar av Gunnar Krantz, baserad på Knut och Signe Krantz dagbok, brev, släktarkiv, kooperativ litteratur, böcker och tidskrifter, pressklipp och muntliga källor.